Programma en agenda 150 jaar Wibaut project

150 jaar geleden, op 23 juni 1859, werd in Vlissingen de roemruchte Amsterdamse wethouder Floor Wibaut (1859 – 1936) geboren.

De socialist – en van oorsprong succesvolle Zeeuwse ondernemer – Wibaut speelde een bepalende rol in de volkshuisvesting en de stedelijke ontwikkeling van Amsterdam in de periode tussen de twee wereldoorlogen.

Wibaut was een buitengewoon inspirerende figuur met uitgesproken ideeën, en een man die van aanpakken wist. In zijn tijd ondergingen de sociale omstandigheden voor veel Amsterdammers een ingrijpende verbetering.

Niet zozeer die 150 jaar, als wel de markante figuur van Wibaut en zijn enorme denkkracht en dadendrang zijn reden om in 2009 aandacht aan hem te besteden. Als voorbeeld van een politicus die de grote uitdagingen van zijn tijd wist om te zetten in concrete resultaten die nog steeds inspireren.

23 JUNI 2009

150 JAAR WIBAUT,
‘ONDERKONING VAN AMSTERDAM’

Met een hele reeks activiteiten staat Amsterdam stil bij de 150ste geboortedag van Floris Wibaut, de man die op het gebied van volkshuisvesting en stedenbouw zo veel voor Amsterdam heeft betekend.

23 JUNI 2009

OPENINGSPROGRAMMA OP 23 JUNI

’150 Jaar Wibaut’ is feestelijk van start gegaan. Dat begon met de onthulling van het standbeeld van Floor Wibaut. Later op de dag werd in de Zuiderkerk een expositie geopend over ‘de onderkoning van Amsterdam’.

1 JULI 2009

‘OP DE GOLVEN VAN DE STAD’,
FIETS- EN WANDELROUTE

Rijk geïllustreerde fiets- en wandelroute langs ruim 350 monumenten uit de Amsterdamse School, inclusief borstbeelden van Wibaut.

2 JULI 2009

OPENING GERESTAUREERD VERENIGINGSGEBOUW HET SCHIP

Het Schip wordt beschouwd als een hoogtepunt van de Amsterdamse School. Het Volkshuisvestingscomplex biedt onderdak aan het museum voor de Amsterdamse School.

SEPTEMBER 2009

TELEVISIEDOCUMENTAIRE OVER DE ACTUALITEIT VAN WIBAUT

Publieke omroep, inzending IDFA Documentairemaker: Erik Willems Producent: Selfmade Filmst

SEPTEMBER 2009

PRESENTATIE BOEK ‘WIBAUT, DE ONDERKONING VAN AMSTERDAM’

Auteur: Eric Slot
Uitgever: Prometheus

11-13 SEPTEMBER

OPEN MONUMENTENDAGEN

Openstelling bijzonder bezit (vooral Amsterdamse School) door de Amsterdamse woningcorporaties.

27 SEPTEMBER

SHOOT WIBAUT, FOTOWEDSTRIJD

Amateurfotografen trekken de buurten in om ‘de ziel van Wibaut’ vast te leggen. Aan het eind van de dag worden de foto’s ge-upload en de winnaars gekozen.

30 SEPTEMBER -
2 OKTOBER 2009

AMSTERDAM ‘MORGEN/TOMORROW’, STEDENBOUW CONGRES

In 1924 was in Amsterdam het Internationaal Stedenbouw Congres. ’150 Jaar Wibaut’ is aanleiding om opnieuw een internationaal congres te organiseren dat de issues van deze tijd adresseert.

OKTOBER 2009

DEBATTEN IN DE BALIE: WONINGBOUW MEER DAN DE STENEN ALLEEN?

Deze serie debatten wil de corebusiness van de woningcorporaties onderzoeken en met originele invalshoeken in kaart brengen hoe je bewoners kunt organiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>